UUDISED

RETSEPTIVÕISTLUS LÕPPENUD!

Kutsusime klubiliikmeid üles saatma meile oma lemmikhoidiste retsepte. Kuna maitsed on ju erinevad, palusime retsepte tervislikkuse ja uudsuse seisukohalt hinnata meie maikuu klubiraamatu autoril Aive Luigelal.

Kolme põnevaima retsepti autoritele auhinnaks 10 kilo suhkrut!

SUUR AITÄH KÕIGILE OSALENUTELE!

 

 

1.koht

 

 

Ruth Riivald „Suvemeenutus“

 

Koguse määrab iga valmistaja ise. Koostisosade vahekord oleks selline:

2/4 türgiube, 1/4 porgandit, 1/4 paprikat (erivärvilisi).

Marinaad: 1 l vee kohta 1-1,5 spl soola, 3-4 spl suhkrut, 2 spl äädikat, mõni tera vürtsi.

Türgiuba lõigata parajateks juppideks, porgand viilutada, paprika ribastada keskmise suurusega tükkideks. Türgiuba panna kerge soolvee sisse üheks ööks seisma, siis kupatada veidi aega potis, vesi ära kallata. Potti panna esmalt türgiuba, paprika ja porgand, keeta neid keskmisel kuumusel kuni ained on enam-vähem pehmed (veidi peavad krõmpsuma), olenevalt keetmiseks valitud kogusest lisada marinaadi ained, segada, lasta uuesti korraks keema. Kuumalt purkidesse panna ja purgid kohe sulgeda.

Väga mõnus talvel suve meenutuseks nii iseseisva roana kui ka prae kõrvale.

 

2.      koht

Janno Roslender „Küüslaugu-pihlakahoidis“

Küüslauguküüs 20tk, Pihlakamarjad 200 gr, Suhkur 35 gr, Sool 15 gr

Puhasta Küüslauk ja pihlakad puhastada, pesta, läbi hakklihamasina ajada. Siis lisada suhkur ja sool. Segada hoolikalt ja tihedalt purki laduda.

Söö ja tervis tuleb!

       3. koht

Franki Lell „Aurutatud õunad“

Õunad koorida, puhastada seemnetest ja seemnekodadest. Puhastatud õunad tükeldada paraja suurusega tükkideks. Panna aurutisse. Samuti paigaldada mahla äravooluks ka äravoolutoru ja nõu, millesse mahla saaks voolata.

Õunu aurutada seni kuni kogu mass on muutunud ühtlaseks ja ühtlaselt läbi kuumenenud. Et mass saaks ühtlasem, on vahepeal vaja aurutis olevaid õunu segada. Valmis mass panna kohe ettevalmistatud purkidesse. Segu purgis korralikult kokku suruda ning jälgida, et ei jääks suuri õhumulle. Purk täita kuni purgisuuni ja kui on võimalik, siis valada peale saadud mahla ja sulgeda kohe õhukindlalt. Jahutada maha toatemperatuurini ning paigutada hoiuruumi. Säilivad korralikes tingimustes kuni 3 aastat. Suhkrut mitte kasutada, säilib ilma suhkruta!

 

 

Veel huvitavaid retsepte:

Maret Kollin „Jahimehe unistus“

1,5 kg alõtsasid (metsikud ploomid)
5 suuremat õuna
7 keskmist sibulat
2 küüslauguküünt
1-2 puljongikuubikut
0,7 kg suhkurt
1 tl soola
5-7 tera nelki

Tee nii: keeda alõtsad, eemalda sõela abil kivid. Pane vaiksele tulele podisema koos hakitud sibulaga. Lisa 30 minuti pärast suhkur, puljongikuubikud ja tükeldatud õunad. Podisegu vaiksel tulel aeg ajalt segades 1 tund. Lisa pressitud küüslauguküüned, nelk, sool. Sega korralikult läbi ja lase veel veidi podiseda. Pane kuumalt purki ja kaaneta.
Jahimehe unistus sobib ideaalselt verivorstile ja lihale. Sellest ka nimi...

Aive Luigela kommentaar: Väga hea ja uudne retsept, kuid naatriumglutamaadi sisalduse tõttu ei tasuks kasutada puljongikuubikuid.

Ants Kraus „Salat riisiga“

  300 g riisi

  3 kg tomatit

  1 kg sibulat

  1 kg paprikat

  1 kg porgandit

  200 ml õli

  30 gr soola

Aja tomatid läbi hakklihamasina. Lõika sibul väikesteks kuubikuteks, prae väheses õlis. Lõika paprika kuubikuteks. Porgand riivi jämeda riiviga. Lao emailnõusse riis, tomat, sibul, paprika, porgand, õli, sool. Sega. Keeda kuni riis on valmis. Lao segu steriliseeritud purkidesse.

 

Aive Luigela kommentaar: Tore retsept, kuid riisi ei oleks vajagi purki panna. Piisaks märkusest, et tarvitamisel segada keedetud riisiga.

Maria Kraus „Pärnaõiemoos“

  1 kg pärnaõisi

  400 g suhkur

  0,5 liitrit vett

  3g sidrunhapet

Pane pärnaõied sõelale, pese jooksva vee all, keeda veest ja suhkrust siirup(5-7 min). Filtreeri läbi mitmekordse marli, aja keema ja kalla pärnaõitele. Keeda. Lõpus lisa sidrunhape.

 

Aive Luigela kommentaar: Seda retsepti võiks kasutada eelkõige ravi eesmärgil. Pärnaõis sobib palaviku korral (paneb higistama).

 

 

Ruth Riivald „Õuna-arbuusi moos“

 

1 kg õunu

400 g arbuusi

700 g suhkrut

veidi vett

 

Õunaviilud keeta poolpehmeks, lisada arbuusi väikesed kuubikud, keeta edasi kuni kõik on pehme, lisada suhkur, keeta veel umbes 15 min, riisuda vaht, pudrunuiaga vajadusel veidi suruda. Mina kasutasin valge klaari õunu. Jäid moosi sisse ilusad roosad tükikesed. Ja arbuus ei lagunenudki ära.

 

 

 

Mare Kannelmäe „Kreegi ja pirni moos“

 

  1,5 kg kreeke

  0,5 kg pirne

  1 kg moosisuhkrut

Kreegid aurutada ja suruda läbi sõela. Kivideta mass panna tagasi potti ja lasta vaiksel tulel podiseda. Lisada puhastatud ja tükeldatud pirnid. Segule lisada moosisuhkrut.

Pirnid jäävad väga krõpsud ja mõnusad. See on meie pere lemmikpannkoogimoos.

 

 

Mare Kannelmäe „Füüsali tšhatni“

 

Füüsal + tomat + sibul + veidi küüslauku.

Kõik tükeldada ja koos potis hautada. Maitsestada soola, pipra, õli, suhkruga. Võib lisada ka teravamaid maitsetaimi. Füüsal võib olla ka roheline. Väga huvitav lisand lihatoitudele.

 

 


« tagasi